5 gode råd til jobbsøking

mai 2, 2016 | Anbefalte innlegg, Finne jobben, Skrive søknad

jobbsøkingDu skal selge deg selv.   Det er et en setning du sikkert har hørt mange ganger tidligere. Det er likevel ikke så enkelt å få til. De fleste av oss er ikke særlig flinke selgere, og særlig ikke av en selv. Vi har ikke erfaring med å formulere oss overbevisende om oss selv, og mange av oss synes at selve jobbsøkingen er noe herk. Vi vil ha dette overstått så fort som mulig, slik at en kommer seg i arbeid.

Jeg tar her med noen råd som du skal ta med deg i prosessen med jobbsøking og jobbintervju.

1.Tålmodighet, tålmodighet, tålmodighet.

En god søknadstekst kan en sjelden forsere. En god søknadstekst er et resultat av trening, forskning og tålmodighet. Som følge av mange på tålmodighet i skriveprosessen, så dukker stavefeil opp, dårlig språkbruk, mangelfull tegnsetting og tull og tøv opp. Dette signaliserer i beste fall om sjusk.

Ta deg god tid, og be om hjelp til gjennomlesning av din søknad av noen andre. Les i gjennom søknaden din flere ganger, og les høyt til deg selv.

2. Peil deg inn på mottakeren

Det er langt fra sikkert at en leder eller rekrutteringskonsulent oppfatter dine ord på samme måte som du mener, og en feiltolkning eller to kan gjøre en stor forskjell i en beslutningssituasjon.

Ring til kontaktpersonen i stillingsannonse for å høre nærmere om stillingen. Forbered deg på samtalen med klargjorte spørsmål. Etter en slik samtale så har du langt bedre informasjon, som du skal benytte når du skriver din søknad.

3. Jeg er kjempegod til å skape god stemning på arbeidsplassen.

Utenom snakk og mindre viktige påstander kommer du ikke langt med i en jobbsøknad, spesielt dersom du ikke kan følge de opp med fakta eller gode eksempler basert på din historikk. Forklar hvor du har din velutviklede evner i miljøskapning fra, eller enda bedre, beskriv slik at denne evnen implisitt fremgår av din omtale uten at du direkte selv nevner den.

4. Unngå floskler

Det er svært få nordmenn som er sjonglører eller sirkusklovner, og det er sikker ikke du heller. Glem derfor i å beskrive om deg selv at du er dyktig til å holde mange baller i luften samtidig. Du kan da i stedet beskrive at du er god til å holde fokus på flere oppgaver parallelt. Det er altså ingen grunn til å forsøke å benytte deg av floskler, metaforer eller lignende når du skal beskrive dine ferdigheter. De har den motsatte effekt enn intensjonen, og gjør en søknad lengre enn nødvendig, og tar opp mye plass som du i stedet kunne ha benyttet til slagkraftige argumenter.

5. Du må gjerne skrive at du er god

Er du riktig, riktig god til noe, så skriv det. Det er ingen grunn til å skjule det.   Trykk klampen i bunnen, og fortell at du er nøyaktig den person som bedriften søker etter. Skriv om din motivasjon for å søke jobben, og hvor og hvorfor din kompetanse passer til jobben som er ledig. Og glem ikke at du skal selge deg selv.

Del dette innlegg

Tags:

Leave a Reply