Slik lykkes du under jobbintervjuet, del 3

desember 2, 2015 | Anbefalte innlegg, Finne jobben, hvem er du, Ikke kategorisert

lønnVanlige spørsmål under et jobbintervju

Kan du fortelle kort om deg selv?

Her kan du velge å stille et motspørsmål, hva er det som er mest av interesse å få vite? Bakgrunn eller personlige interesser? Det vil i de fleste tilfeller dukke opp følgespørsmål som handler om interesse og erfaring fra andre områder, og dersom du har øvet hjemme har du sikker en liten ide om hva du skal snakke om.

Hva kjenner du til om vårt selskap?

Dersom du har lest på hjemmesiden, og forhåpentligvis mye om bedriften, så løft fram noen punkter som du ikke behøver å gjøre lange og utsvevende svar på.   Intervjuer vil helt sikker komme med veiledning og korrigeringer, hvor du kan komme med følgespørsmål til.

Hvorfor skal vi tilsette akkurat deg?

Som svar på dette spørsmål kan du nevne andre stillinger du har hatt, og hvilket ansvarsområde du har hatt på tidligere jobber. Dette er også er spørsmål som du bør forberede deg på hjemme. Relater dine svar til annonseteksten, og flett inn noen av punktene som er nevnt her, i ditt svar.

Hvor lenge har du vært arbeidsledig?

Dette er et spørsmål som sikker er relevant for mange.   Her vil du sikker få følgespørsmål om hva du har gjort i perioden du har vært arbeidsledig.   Du vil mest sannsynlig også bli bedt om å fortelle om hvorfor du ble arbeidsledig, ble du oppsagt eller om det har forekommet konflikter på dine tidligere arbeidsplasser.

Dette er et spørsmål som du skal forberede deg godt på hjemme. Det er normalt mange søkere, og du skal jo under jobbintervjuet overbevise din arbeidsgiver at du fortsatt er produktiv. Vis at du fortsatt er aktiv og produktiv, og fortell om eventuelle kurs du har gjennomført eller hvordan du på annen måte har holdt deg oppdatert om det som rører seg i markedet. Fortell om din lærdom ved å gå arbeidsledig, og hvordan du har jobbet med å finne en ny stilling.

Du har bytter jobb flere ganger de siste årene, hvorfor det?

Dersom du har byttet arbeidsplass flere ganger i løpet av de siste årene, så fortell kort og konkret om årsaken til dette.   Det er viktig at du her ikke snakker deg inn i forklaringer som virker vage og lite troverdige. Øv på dette hjemme.

Andre vanlige spørsmål

Det går selvfølgelig ikke å liste opp alle spørsmål som vil komme i forbindelse med jobbintervjuet. Alle arbeidsgivere har ulike spørsmål som de vil ha svar på, men her kommer noen spørsmål som er relativt vanlige:

 • Hva er dine positive egenskaper?
 • Hvordan er du som person?
 • Hva er dine negative egenskaper?
 • Hvorfor søker du denne stillingen?
 • Hva er viktig hos en arbeidsgiver?
 • Hvordan skal en god leder være?
 • Hva gjør du om 5 år?
 • Hvordan stiller du deg til overtidsarbeid?
 • Når kan du eventuelt begynne?
 • Har du noen spørsmål til oss?
 • Lønn hos din tidligere arbeidsgiver?

Forbered deg også på at du kan få spørsmål om hvor mye vil ha i lønn. Det er ikke sikkert dette spørsmålet kommer, og kommer det ikke, så skal heller ikke du ta dette spørsmålet opp.

Et bra tips for å kunne gi et fornuftig svar på lønnsspørsmålet, er å se hva lønnsstatistikker og andre i bedriften har i tilsvarende stillinger.   Her kan du forberede deg gjennom å intervjue andre personer i bedriften.

Tags: , , , ,

Leave a Reply