E-bøker i Norge

I flere tusen år har det vært vanlig å lese bøker for å tilegne seg kunnskap, drømme seg bort, og utforske andre sine liv. 

 

Tilbake i gamle Roma var for eksempel keiser-filosofen Marcus Aurelius en ganske ivrig leser. Han levde i det andre århundre, og leste de gamle verkene til stoiske tenkere, i tillegg til historiene om erobrere som Julius Caesar og keiser Augustus. På denne tiden var det vanlig å lese bøker på lange pergamenter, og det var svært få som hadde tilgang på dem. 

 

Etter Johan Gutenberg fant opp skrivepressen i ca. år 1450, så ble det mye vanligere for folk å lese bøker. Siden antikken hadde bøkene tatt en form som likner mer på den vi har i dag; mange små sider som er limt sammen med bruk av en perm, og som gjør det enkelt å ta med seg mye kunnskap samtidig som man tar lite plass. 

 

Nå, i det 21. århundre, så er det klin umulig å organisere samfunnet uten bøker. Hele utdanningssystemet er bygd på et grunnlag av boklig kunnskap (til den store fortvilelse av mange elever som er litt mer praktisk anlagte). Bøker koster som regel fra en hundrings til tre hundre kroner, og man finner dem i alle størrelser og fasonger. 

 

Med smart-telefonenes og nettbrettenes innmarsj har en helt ny type bok tatt Norge og verden med storm: digitale bøker, også kalt e-bøker. Norske nettbutikker som Norli, Adlibris, og Ebok.no selger dem i drøssevis, og markedsandelen til bøker i papirform har gått ned, mens e-bøker har gått kraftig opp. Det finnes ennå en viss balanse, men en ting er sikkert: e-bøker har kommet til Norge for å bli.